اگر در صنعت فعالیت میکنید و با ابزار دقیق سر و کار دارید یا به این حوزه علاقهمند هستید، مسلماً شناخت و درک کلی از چگونگی طراحی، ساخت، مکانیسم و اصول فیزیکی این ابزارها به شما در تسلط بیشتر، انتخاب و تحلیل بهتر محصولات این حوزه بسیار کمک خواهد کرد. در همین راستا شرکت آرکا کنترل به منظور آسان کردن جست و جو و صرفهجویی در وقت و هزینهی شما عزیزان فعال و محقق در این حوزه به صورت رایگان در مجموعه پستها و مقالاتی در عین رعایت اصول و مبانی علمی به صورت ساده و روان این مطالب را در سایت خود خدمت شما ارائه کرده است. در این مطلب به معرفی، مکانیسم و اصول فیزیکی یکی از پرکاربردترین ابزار دقیقها در حوزه اندازهگیری فشار یعنی گیج فشار بوردن تیوب پرداختهایم. همینطور، انواع مختلف آن را خدمت شما معرفی کردهایم.
گیج فشار بوردن
اگر بخواهیم به زبان ساده چگونگی کار کرد این نوع ابزار اندازهگیری فشار را توضیح دهیم، باید گفت بوردن تیوب بر اساس اصل فیزیکیای که بیان میکند در اجسام ارتجاعی (دارای خواص کشسان)، نیروی حاصل از تنش (Stress) با خمشدگی جسم متناسب است (قانون هوک)، ساخته شده است. به بیان دیگر انحناء و خمشدگی جسم ارتجاعی با نیرویی که از فشار بر آن جسم حاصل میشود، متناسب است. بر همین اساس اگر به یک تیوب که خواص ارتجاعی دارد فشار وارد شود، شکل آن متناسب با مقدار و جهت این فشار تغییر میکند. با از میان رفتن فشار، جسم تمایل دارد به شکل اولیهی خود بازگردد.
این نیرو به دلیل اختلاف فشار بین جدارهی درونی و بیرونی تیوب به وجود میآید. برای مثال اگر به تیوبی با سطح مقطع دایرهای فشار وارد شود، متناسب با مقدار و جهت این فشار، شکل سطح مقطع تغییر خواهد کرد. با از میان رفتن فشار، سطح مقطع تیوب تمایل دارد به شکل اولیه و دایرهای خود بازگردد. البته ممکن است نیروی حاصل از فشارهای نه چندان بزرگ، تغییر محسوسی در سطح مقطع تیوبهای با جنس معمولی ایجاد نکنند. میتوان میزان انحنای ماده را با تیوبی به شکل منحنی C و یا مارپیچ، محسوس و قابل تشخیص کرد. به گونهای که جسم C شکل بر اثر تغییرات فشار تمایل به باز شدن یا جمع شدن ارتجاعی داشته باشد. این مورد دقیقاً شبیه بادکنکی است که وقتی در آن فوت میکنیم فشار هوای حاصل از دمیدن ما، بادکنک را از حالت افتاده به حالت کشیده درمیآورد.
تصویر یک گیج فشار بوردن
تاریخچه گیج فشار بوردن
ایگن بوردن در سال ۱۸۴۹ در فرانسه بر اساس همین اصل فیزیکی، گیج فشاری ساخت و آن را به ثبت رساند. این ابزار اندازهگیری فشار به دلیل دقت، حساسیت و خواص خطی فوقالعادهای که داشت به طور گسترده مورد توجه و بهرهبرداری قرار گرفت. این گیج فشار به بوردن گیج (Bourdon gauge) شهرت یافت. همزمان در سال ۱۸۴۹ برنارد اشچیفر نیز در آلمان گیج فشار دیافراگمی را طراحی کرد و به ثبت رساند. این دو تجهیز، در زمان خود انقلابی در صنعت به وجود آوردند.
کلیپ تاریخچه و چگونگی ساخت گیج فشار بوردن
انواع گیج فشار بوردن تیوب
الف) بوردن تیوب C شکل:
تصویر این نوع بوردن تیوب را میتوانید در شکلهای زیر ملاحظه کنید. در این گیج فشار، برای سنجش میزان جابجایی و کشیدگی حاصل از نیروی فشار، یک تیوب ارتجاعی به شکل C طراحی شده است. یک سر این تیوب به ناحیه ثابتی متصل است. و سیال با فشار وارد آن میشود. سر دیگر این تیوب نیز به اتصالات ارتباطی که به یک عقربه منتهی میشود متصل است. در اثر نیرویی که از طرف فشار سیال به تیوب وارد میشود، سر تیوب جابجا شده و با افزایش نیروی فشار کشیده میشود.
نیروی حاصل از این تغییر مکان کششی که در تیوب ارتجاعی پدیدار میشود، توسط اتصالات و رابطهایی به یک چرخدنده منتقل میشود. سپس این چرخدنده با گرفتن نیرویی که به آن وارد شده، به مقدار مشخصی میچرخد. چرخدنده، عقربهی متصل به خود را به میزان مشخصی همراه خود میچرخاند. در نتیجه با این مکانیسم، فشار سیال به میزان مشخصی عقربهی گیج فشار را میچرخاند. اگر از مقدار نیروی فشار وارد شده به تیوب کاسته شود، تیوب ارتجاعی تمایل دارد به حالت اولیهی خود برگردد. رابطهی میان تغییر مکان سر تیوب با نیروی حاصل از تغییر فشار وارد شده به آن با نسبت خوبی خطی است. در نتیجه، فشار سیال را میتوان با کالیبراسیون مناسب مقدار چرخش عقربه اندازه گرفت.
شرایط استفاده
معمولاً برای آن که این نوع گیج فشار به درستی کار کند باید از آن به صورت عمودی استفاده کنیم. جنس تیوبهای بوردن باید از موادی باشد که خاصیت ارتجاعی (الاستیکی) پایداری داشته باشند. همچنین باید با سیالی که فشار آن را اندازه میگیرند از لحاظ شیمیایی سازگاری داشته باشند. از گیجفشار بوردن در فشارهای خیلی بالا نمیتوان استفاده کرد. چرا که در فشارهای بیش از حد تحمل بوردن تیوب (Over pressure)، خاصیت تغییرات خطی آن نسبت به تغییرات فشار از بین خواهد رفت.
از مزایای گیج فشار بوردن مدل C میتوان به بزرگی بازهی اندازهگیری آن اشاره کرد. البته این موضوع به جنس تیوب هم بستگی دارد. در گزینش گیج فشار بوردن برای اندازهگیری، باید به انتظاراتمان از سرعت اندازهگیری حین تغییرات فشار و شرایط اندازهگیری دقت کنیم. گیج فشار بوردن برای اندازهگیری فشار سیستمهایی که دورههای تناوبی و تغییرات فشار سریع دارند چندان مناسب نیست. از مزایای این نوع گیج فشار می توان به قیمت پایین، بازهی کاری وسیع و پاسخدهی سریع اشاره کرد. علاوه بر این این گیج فشار حساسیت بالایی داشته و فشار را بهصورت مستقیم اندازهگیری میکند. حساسیت به دما، عمر محدود در شرایط کاری که به آن شوک یا لرزش وارد شود، خارج شدن از کالیبراسیون و پسماند (hystersis) در سیستمهای دورهای از جمله معایب این گیج فشار است.
نمونه عکس از داخل و اجزای گیج فشار بوردن مدل C
ب) بوردن تیوب حلزونی (Spiral Type):
در واقع این نوع بوردن تیوب، شکل تکامل یافته بوردن تیوب C شکل است. این مدل با چند دور چرخاندن تیوب ارتجاعی مشابه شکلهای زیر ساخته میشود. مکانیسم و اصول فیزیکی این نوع تیوب نیز دقیقاً مشابه مورد قبل است. با این تفاوت که چند دور چرخاندن تیوب ارتجاعی باعث می شود خم شدگی و کشیدگی حاصل از نیروی فشار وارد شده به آن بارزتر شود. چون کشیدگی به وجود آمده در آن، حاصل از مجموع کشیدگیهای سر هر دور حلزونی است. به بیان دیگر، شکل هندسی این طراحی به گونهای است که گویا چند تیوب ارتجاعی C شکل به صورت سری به هم بسته شدهاند. بنابراین کشیدگی کلی با مجموع کشیدگی های هر تک تیوب C شکل برابر است. به همین دلیل در مقایسه با تیوب C شکل، این مدل حساسیت بالاتری دارد. بنابراین برای اندازهگیری فشارهای کوچکتر که مستلزم حساسیت بالاتر باشد مناسبتر است.
نمونه عکسهایی از داخل و اجزای گیج فشار بوردن مدل حلزونی
شماتیک یک بوردن تیوب نوع مارپیچی با انتقال نیرو چرخشی به میله محوری
ج) بوردن تیوب مارپیچی (Helical Bourdon Tube):
این بوردن تیوب به شکل مارپیچی (فنری) طراحی شده است. شکل مارپیچی این تیوب علاوه بر تقویت حساسیت و ارتقاء کشیدگی (مشابه نوع حلزونی)، به خاطر هندسهای که دارد، اجازه حرکت دورانی را نیز میدهد. در واقع با این شکل هندسی، حرکت سر تیوب میتواند به حرکت چرخشی تبدیل گردد. میتوان با نصب یک میلهی محوری در مرکز مارپیچ کشیدگی حاصل از فشار را مستقیماً به حرکت چرخشی در میله محوری تبدیل کرد. همچنین میتوان به واسطهی اتصالات و رابطها (اهرمها، چرخدندهها و غیره) نیز نیروی حاصل از فشار را به عقربهی نشانگر منتقل کرد.
مقایسه انواع مختلف گیج فشار بوردن
تعداد دورهای مناسب برای نوع حلزونی و مارپیچی به بازه فشاری که میخواهیم اندازهگیری کنیم بستگی دارد. برای اندازهگیری بازههای فشار کوچکتر تعداد دور کمتر نیاز است. به همین طریق برای اندازهگیری بازههای فشار بزرگتر تعداد دور بیشتر مناسب است. از جمله مزایای بوردن تیوبهای حلزونی و مارپیچی نسبت به مدل C شکل، حساسیت بالاتر، قابلیت ساخت در ابعاد کوچکتر در عین حفظ کارایی و مقاومت بیشتر در برابر فشارهای بالاتر از محدودهی کارکرد (Over pressure) است. البته باید در نظر داشت که بوردن تیوبهای حلزونی و مارپیچی نسبت به مدل C گرانتر هستند.